Geregistreerd partnerschap ja zeggen?

Geregistreerd partnerschap ja zeggen

Kunnen wij elkaar het jawoord geven als wij een geregistreerd partnerschap aangaan?

Mag je bij een geregistreerd partnerschap ja zeggen? Dit mag maar is absoluut geen vereiste.

Het is afhankelijk van de gemeente en/of buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand of het geven van een jawoord bij een geregistreerd partnerschap is toegestaan. Er zijn gemeenten waarbij dit niet mogelijk is omdat er dan vrijwel geen verschil meer is tussen een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Indien een paar elkaar het jawoord wil geven tijdens de ceremonie van het geregistreerd partnerschap, stellen zij voor dan te kiezen voor het huwelijk.

Bij een huwelijk komt de verbintenis tot stand door elkaar het jawoord te geven ten overstaan van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en de getuigen. In tegenstelling tot een huwelijk komt een geregistreerd partnerschap enkel tot stand door het zetten van de handtekeningen op de akte van partnerschapsregistratie.

Hoe komt een geregistreerd partnerschap tot stand?

Deze akte wordt opgemaakt door de gemeente waar jullie je geregistreerd partnerschap aanvragen en aangaan. De akte wordt ondertekend door jullie, jullie getuigen en de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand. Zodra alle handelingen zijn gezet is jullie geregistreerd partnerschap een feit en gaan jullie door het leven als geregistreerde partners.

Hoeveel geregistreerd partnerschap getuigen kiezen?

Bij een geregistreerd partnerschap kies je minimaal 2 getuigen en maximaal 4 getuigen. Hoe de verdeling is tussen de partners is daarbij niet belangrijk. Het kan dus heel goed dat jij je beste vriendin als getuige vraagt en je vriend zijn beide ouders als getuige. Het gaat erom dat er minimaal 2 personen zijn die jullie liefde onderschrijven als getuige en dat het er maximaal 4 zijn.

Is er een alternatief voor een geregistreerd partnerschap ja zeggen?

Ja, dat is er. Als jullie je geregistreerd partnerschap romantischer en persoonlijker willen maken door ja te zeggen kun je er ook voor kiezen om een paar persoonlijke woorden tegen elkaar te spreken. Eigenlijk net als een soort trouwgelofte maar dan voorafgaand aan het tekenen van de akte van partnerschapsregistratie.

Gelofte schrijven geregistreerd partnerschap

Gelofte schrijven? Je kunt elkaar dan bijvoorbeeld kort vertellen waarom je zo graag wilt tekenen voor jullie liefde en wat je jouw geliefde belooft door het zetten van de handtekening. Als jullie dit graag willen bespreek dit dan tevoren met de ambtenaar van de burgerlijke stand die jullie geregistreerd partnerschap ceremonie verzorgt. Om jullie geregistreerd partnerschapsgelofte mooi op elkaar af te stemmen houd je hetzelfde format aan, zoals bijvoorbeeld:

1. Ik teken voor onze liefde omdat:
2. Door het zetten van mijn handtekening beloof ik jou:

Spreek ook met elkaar af welke stijl je wilt hanteren. Als de een bloedserieus van toon is en de ander vol humor, dan sluiten jullie woorden minder mooi op elkaar aan. Daarnaast is het goed om ongeveer hetzelfde aantal woorden te gebruiken zodat de lengte mooi op elkaar is afgestemd. Als je elk 360 woorden hanteert, spreken jullie samen zo’n 6 minuten tijdens de ceremonie.

Geregistreerd partnerschap gelofte boekje voor hem of voor haar!

Deze leuke geloften boekjes voor een geregistreerd partnerschap kun je helemaal personaliseren in de kleur en tekst die bij jullie geregistreerd partnerschap past en zijn de koop bij de webshop Zazzle.nl.

Geregistreerd partnerschap gelofte boekje
Geregistreerd partnerschap gelofte boekje
geregistreerd partnerschap gelofte boekje watercolor blauw/groen voorkant
geregistreerd partnerschap gelofte boekje watercolor blauw/groen binnenkant
Liefde en Jij gelofte boekje geregistreerd partnerschap
Liefde en Jij gelofte boekje
Liefde en Jij gelofte boekje geregistreerd partnerschap voorkant
Liefde en Jij gelofte boekje geregistreerd partnerschap achterkant

N.B. bovenstaande items zijn affiliate links